Dromenvangers alias “Dreamcatchers”

Gepubliceerd op 9 februari 2024 om 15:00
Drie dromenvangers: blauw, roze en wit

Als kind was ik gebiologeerd door dromenvangers. Ik had er zelf geen, maar we kwamen ze tegen op souvenirmarkten op onze vakantiebestemmingen. Mijn ouders waren niet zo van de (onnuttige) snuisterijen, maar hielden (en houden) meer van strakke moderne en (vooral) nuttige artikelen. Ik daarentegen ben wat dat betreft meer een verzamelaar. Iemand die het leuk vind om op souvenirmarkten, spirituele- en rommelwinkeltjes rond te snuffelen naar de leukste producten, de onontdekte pareltjes om mijn verzameling mee aan te vullen.   

Zo is het ook met dromenvangers. Iets in hen trekt me aan. Wat dat precies is heb ik lange tijd niet precies geweten, maar ik denk dat het te maken heeft met de mystieke spirituele ‘gloed’ die eromheen hangt. Voor die gloed of dat mystieke gevoel heb ik van kleins af aan ontzag gehad. Al wist ik niet precies wat mijn rol in verhouding tot 'dat spirituele' zou zijn. Nu De GeurenTuin langzaam maar zeker meer de richting op gaat van de spirituele kant (waarin dromenvangers onderdeel uitmaken van het assortiment), denk ik dat de tijd rijp is om wat dieper in de mystiek van de dromenvanger 'te duiken’.


DE OJIBWEG TRIBE

Hoofdtooi Ojibweg Tribe

Het lijkt me goed om te beginnen met een beetje geschiedenis en daarmee gaan we terug in de tijd naar de Ojibweg Tribe. Bij de Ojibweg Tribe speelden spiritualiteit, tradities en legendes een grote rol in het dagelijkse leven. Één van de oude legendes van de Ojibweg Tribe gaat over Asibikaashi alias de Spinnen Vrouw1,2. De Spinnen Vrouw was binnen de Ojibweg Tribe een mystieke vrouw die bescherming gaf aan alle leden van de Tribe, maar daarnaast vooral bescherming gaf aan pasgeborenen, baby’s en jonge kinderen. Binnen de Ojibweg Tribe is de spin geen gevreesd en angstaanjagend insect, maar staat ze symbool voor bescherming en geruststelling.

In origine leefde de Ojibweg in Noord-Amerika, maar zoals bij vele volkeren het geval, emigreerden delen van de Tribe naar andere plekken in de wereld. Voor de Spinnen Vrouw werd het daardoor nagenoeg onmogelijk om alle leden van haar Tribe in het oog te houden om te blijven beschermen. Om toch de bescherming te geven die haar Tribe nodig had, ontwierp ze de Native American Dream Catcher. De Native American Dream Catcher bestond uit een ring gemaakt van Willow (wilgen)hout met een dradenpatroon erin gesponnen in de vorm van een spinnenweb. Vanaf dat moment was het de taak van vrouwen om de webben (dromenvangers) te vervaardigen. Deze vaardigheid werd vervolgens van moeder op dochter doorgegeven zodat kinderen en familieleden de bescherming kregen die ze niet meer rechtstreeks vanuit Asibikaashi konden ontvangen2.

Spinnenweb

GOEDE EN SLECHTE DROMEN

De Ojibweg geloofden dat de nachtlucht gevuld is met goede en slechte dromen. Tijdens de nacht zijn mensen extra kwetsbaar. Het bewuste is uitgeschakeld, maar ‘het onderbewuste’ blijft actief middels dromen3. De Native American Dream Catcher zou de goede dromen van de slechte dromen scheiden en de slechte dromen vernietigen. De dromenvanger zou echter niet alleen werken bij goede en slechte dromen, maar ook bij goede en slechte geesten of goede en slechte gedachten1. Belangrijk was dat de Native American Dream Catcher boven het bed van de slapende werd gehangen op een plek tot waar het zonlicht de volgende ochtend kon reiken. Slechte dromen zouden ’s nachts gevangen worden in het web en deze zouden de volgende dag door de zonnestralen opdrogen. Goede dromen daarentegen zouden opgevangen worden door het web van de dromenvanger en via de veren het slapende kind, de persoon of de familie bereiken. Zodat de slapende(n) gerustgesteld zou(den) worden met mooie goede dromen. 

Slapende baby

Dromen speelden bij de Ojibweg een belangrijke rol. Ze werden gezien als voorspelling voor de toekomst, als raadgever bij het kiezen van een naam voor een ongeboren kind, als raadgever op moeilijke momenten in het leven en als symbool voor ervaringen4. Ook geloofden de Ojibweg sterk dat iemands persoonlijkheid bepaald werd door de dromen en gedachten uit ‘het onderbewuste’, waardoor het belangrijk was de slechte eigenschappen/dromen weg te vangen1.


ANDERE GROEPEN EN CULTUREN

Aan het eind van de 20e eeuw, zo rond 1960-1970, werden dromenvangers ook binnen andere groepen en culturen gebruikt, als gevolg van de pan-indiasme5 en de New-Age beweging6. Verschillende andere tribes en groepen zagen de spirituele betekenis van dromenvangers in en namen het gebruik over4. Vanaf dat moment was de dromenvanger niet enkel een beschermende en geruststellende talisman, maar werd het ook een meer esthetisch voorwerp: Een voorwerp dat mooi staat in je omgeving in plaats van een beschermend spiritueel voorwerp voor in de woonomgeving.


WAARUIT IS EEN DROMENVANGER OPGEBOUWD?

Traditioneel bestaat een dromenvanger uit5:

  1. Allereerst bestaat een dromenvanger uit een ring die in de basis puur bedoeld is om het (spinnen)web vast te houden, maar sommigen geloven dat het de cirkel van het leven symboliseert. De ring was in origine gemaakt van wilgenhout, maar tegenwoordig worden ook andere materialen gebruikt.
  2. Het web symboliseert het web van een spin, om passief de dromen te vangen (zoals ook het web van een spin passief zijn prooi vangt). Dit web was vroeger gemaakt van natuurlijke materialen zoals brandnetelvezels, maar tegenwoordig is dit steeds vaker gemaakt van vislijn.
  3. De veren hangen onder de ring en zorgen dat goede dromen af kunnen glijden richting de gedachten van de dromer.

Tegenwoordig zien we ook andere onderdelen toegevoegd aan dromenvangers zoals:

  • Kralen: 1 enkele kraal staat symbool voor de spin in het web, terwijl meerdere kralen symbool kunnen staan voor de goede dromen die in de nacht gevangen zijn.
  • Edelstenen: Het toevoegen van edelstenen is een gevolg van het feit dat niet alle veren verkrijgbaar zijn in alle delen van de wereld. Als vervanging van de veren worden daarom soms edelstenen gebruikt.
  • Pijlpunten: Pijlpunten staan symbool voor de kracht en bescherming die een dromenvanger biedt. De pijlpunten staan dan gericht op de 4 windrichtingen van de wereld.

De vier elementen

Ook de kleur van een dromenvanger6 heeft een symbolische waarde. De kleuren vertegenwoordigen de vier elementen van moeder aarde:

  • Rood en goudgeel staan voor Vuur.
  • Zeegroen en wit staan voor Water.
  • Zwart en bruin staan voor Aarde.
  • Blauw staat voor Lucht.

DROMENVANGERS NU

Ooit begonnen als een legende, maar nu over de gehele wereld verkrijgbaar. De dromenvanger heeft een flink pad afgelegd om te komen tot waar hij nu staat. Sommige Native American vinden het treurig dat een voorwerp uit een van hun oudste legendes zo commercieel is geworden, terwijl anderen juist blij zijn met deze ontwikkeling4. Mijn inziens blijft het belangrijk om stil te staan bij de originele spirituele en beschermende waarde van de dromenvanger. De oorsprong en betekenis dient hierbij zeker te worden herinnerd en gekoesterd. 


Verder lezen?


Rating: 5 sterren
1 stem

Wat vond je van deze blog? Laat het me weten in de comments

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.