Heilzame Honing

Gepubliceerd op 9 januari 2023 om 15:00
Potje honing met honingraat

Er is heel veel te vertellen over de positieve krachten van honing. Maar laten we bij het begin beginnen. Waar komt honing vandaan? Door wie wordt het gemaakt en welke honing kun je het beste kopen?


Bijenstand

Honing wordt gemaakt door bijen, een bijzonder volk, dat zorgt voor bestuiving van heel veel soorten planten. Op die manier kunnen deze planten bestaan, waardoor wij eten hebben. Bijen zijn dus onmisbaar in onze wereld. Jammer dus dat we niet zo goed voor de bijen zorgen. Het gaat namelijk heel slecht met de bij.

Waarom gaat het zo slecht met de bij?

Een reden hiervoor is dat grote bedrijven al de honing die bijen maken gebruiken voor de verkoop. Een bij legt een honingvoorraad aan om de winter te kunnen overleven, maar als deze voorraad weggehaald wordt, blijft er voor de bij bar weinig over.

 

Bijen op een witte bloem.
Imker met honingraat met bijen in zijn hand.

Vooral bij honing die niet in de EU verkregen is, bestaat de honing vaak meer uit suikerkristallen en toevoegingen dan uit nectar. Kijk daarom bij de aankoop altijd waar de honing vandaan komt. De suikerkristallen worden veroorzaakt door het feit dat buiten de EU bijen bijgevoed kunnen zijn met suikerwater. De honing die hoofdzakelijk bestaat uit suiker kristallen heeft echter niet de geneeskrachtige en voedende eigenschappen die honing van nature wel heeft. Een goede imker geeft zijn bijen geen suikerwater en pakt alleen de honing die overblijft. Het is dus slim om je honing lokaal te kopen bij een imker in plaats van in de supermarkt. Nog een reden voor kopen bij de imker is dat honing uit de supermarkt verhit is geweest en daardoor geen geneeskracht meer heeft. Daarnaast bevat supermarkthoning vaak uit toegevoegde suikers, wat zonde is, want honing bevat al genoeg gezonde suikers van zichzelf.

Waarom is die geneeskracht zo belangrijk?

Dat honing goed is voor ons weten we wel. Honing kan voor honderd en één toepassingen gebruikt worden. Maar waarvoor kun je het dan allemaal gebruiken?

Honing bevat enzymen, aminozuren, vitamines, eiwitten, mineralen en probiotica. Dit verklaart de geneeskrachtige werking. Honing kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Inwendig versterkt de honing het immuunsysteem en helpt het de darmen om beter te werken. Uitwendig op de huid werkt honing ontstekingsremmend en verzachtend. De huid geneest sneller en mooier.

Enkele toepassingen van honing

- Honing kan bij eczeem helpen met het verminderen van de jeukklachten en het verkleinen van het probleemgebied: Meng daarvoor dagelijks honing aan met 10% lauw-warm water en smeer dit op het probleemgebied. Laat dit 3 uur zitten en spoel dan af.

- Ook bij een droge huid kan honing helpen: Smeer pure honing op je huid en laat het daar een half uur zitten. Voelt een beetje kleverig maar succes gegarandeerd. 😉

Vind je het niet zo fijn om pure honing op je lijf te smeren?

Dan is er genoeg keuze op lichaamsverzorgingsgebied om toch gebruik te maken van de positieve eigenschappen van honing. Ook De GeurenTuin biedt lichaamsverzorging met de heilzame werking van honing. Kijk bijvoorbeeld eens bij de Shampoo-, Conditioner- en Bodybar Honing. De Conditioner Bar Honing is gaat binnenkort uit het assortiment, dus wil je die bestellen, wacht dan niet te lang 😊.

Ons aanbod in honing lichaamsverzorging.

Wat vond je van deze blog? Laat het me weten in de comments.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.