Winter en Je Huid

Gepubliceerd op 10 februari 2023 om 15:00

Oh wat kan ik daar toch heerlijk van genieten. Sneeuw en vorst in Nederland! De ijslaag op de takken, de afdrukken van dierenpootjes in de sneeuw, de frisse lucht in je neus en op je wangen, de krakende sneeuw onder je sneeuwschoenen bij elke stap. En natuurlijk levert het in combinatie met een heldere lucht en een zonnetje de prachtigste beelden op die ik dan vervolgens weer vast kan leggen met een fotocamera.


Winter in Nederland kan prachtig zijn, maar wat doet diezelfde winter met onze huid?

Je huid bestaat uit verschillende laagjes en het bovenste laagje bestaat uit dode huidcellen en vet. Buiten is het koud, het waait, de luchtvochtigheid is laag, zowel binnen als buiten en de kille lucht is droog. De winter is zwaar voor de huid.

De lage luchtvochtigheid buiten in combinatie met de droge verwarmde lucht binnen zorgt dat het vocht in je huid minder goed vastgehouden wordt. Wanneer je huid niet meer in staat is vocht in de huid vast te houden, ontstaat een droge huid. Hierdoor word je huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf en ontstaan droogte rimpeltjes (Ja, je hebt dus echt meer rimpels in de winter). Lekker warm douchen en badderen in de winter kan heerlijk aanvoelen, maar onttrekt nog meer vocht uit de huid, met als gevolg een “winterhuid”. Andere kenmerken van een “winterhuid” zijn een vochtarme huid, roodheid, een strak gevoel, schilferige huid en een oncomfortabel gevoel in je huid.

De mooie Nederlandse Natuur met rijp op de takken

Een andere huidverzorgingsroutine in de winter?

Je huid kan droger aanvoelen, maar je huidtype is natuurlijk nog steeds hetzelfde. Wel past je huid zich deels aan als het kouder wordt, de buitenste huidlaag wordt namelijk iets dikker. Maar ondanks dit heeft je huid wel wat extra ondersteuning nodig. Deze extra ondersteuning kun je je huid geven door een of twee producenten aan je routine toe te voegen voor hydratatie en voeding. Crèmes op basis van waterbasis kun je prima gebruiken in de winter, maar voor veel mensen is dit net te weinig. Om de crème op waterbasis aan te vullen kun je twee dingen doen: Breng een dun laagje vette crème over aan (bijvoorbeeld vaseline of lanette crème) óf kies voor een ander product: bijvoorbeeld een rijkere crème of een romigere gezichtscrème.

     Tip:

Heb jij last van een droge huid? Smeer dan je huid in wanneer deze nog vochtig is van het douchen of badderen. De ingrediënten doen dan nog beter hun werk.

Vergeet je handen trouwens niet in deze aanvullende routine. Ook je handen zijn gevoelig voor de kou. Ze kunnen rood en schraal worden en er kunnen zelfs pijnlijke kloofjes ontstaan. Bescherm je handen daarom goed tegen de kou door bijvoorbeeld het dragen van handschoenen. Probeer daarnaast je handen niet te vaak te wassen en smeer je handen regelmatig in met een vette handcrème.  De GeurenTuin biedt op dit moment de Complete Care Handcrème aan, maar deze verdwijnt binnenkort uit het assortiment. Als vervanging kun je ook kiezen voor de Regenerating Hand Serum, perfect voor beschadigde en droge handen.

Een Body Scrub gebruiken in de winter is een goed idee!

Hoe zit het met scrubben?

Het lijkt heel tegenstrijdig je lichaam te gaan scrubben bij een droge huid, maar scrubben is een manier om dode huidcellen te verwijderen. Zoals gezegd bestaat de bovenste huidlaag uit dode huidcellen en vet. Wanneer deze verwijdert worden met een Body Scrub, kan de verzorging nadien beter zijn werk doen. De stofjes in de scrub helpen daarnaast bij het vochtiger maken van de huid. Wel doen dus!

Maar,

kijk wel uit met een gezichtsscrub. Gebruik die niet te vaak. De huid in je gezicht is een stuk gevoeliger dan de huid op de rest van je lichaam. De korreltjes kunnen je huid beschadigen en dat wil je juist niet. 

Wanneer het echt koud wordt

Het advies is dus extra hydratatie en voeding van de huid. Maar geldt dat advies altijd?

Nee, bij extreme kou (bijvoorbeeld wanneer je op wintersport gaat) moet je juist voorzichtig zijn met crèmes. De reden hiervoor is dat je huid kan bevriezen. Het gebruik van crème geeft je een vals gevoel van veiligheid. Wanneer je een dikke laag vaseline op je huid aanbrengt, lijkt het alsof je beschermt bent tegen de kou. Je lijkt de kou minder te voelen, maar de kans op bevriezing van je huid neemt juist toe. Vooral de tenen, vingers, neus, oren, wangen en kin zijn kwetsbare plekken. Het dragen van de juiste kleding is daarom belangrijk, ook op je gezicht (Dus die bivakmuts of die sjaal lekker hoog tot net onder je ogen is helemaal geen slecht idee tegen de kou. Oke, modieus is het niet altijd, maar voor de huid in je gezicht is het beter). Het kan natuurlijk wel prettig zijn om je huid na een dag in de kou te verzorgen met een extra hydraterende crème, olie of zalf. Onze Utique gezichtsolie of de Complete Care Cream zijn heerlijk voor in de winter op je gezicht. De Body Oil Bar Lavendel is uitermate geschikt voor een droge lichaamshuid. En smeer je huid ook gewoon wat vaker in. Je mag je huid juist in de winter best wat meer verwennen. 


Wat vond je van deze blog? Laat het me weten in de comments.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.