Moederdag

Gepubliceerd op 2 mei 2023 om 15:00

Binnenkort is het weer zo ver, 14 mei 2023 is het Moederdag. Tijd om op zoek te gaan naar dat ene cadeautje of die mooie creatie te maken zodat je je moeder kunt laten weten hoe belangrijk ze voor je is. Maar hoe is de “Moderne Moederdag” eigenlijk ontstaan?AMERIKA

Er zijn verschillende “verhalen” over hoe moederdag is ontstaan. In het klassieke Griekenland werd de Rhea, de grote Moeder der Goden, vereerd en ook de Romeinen kenden al een soort “Moederdag” dat niet jaarlijks maar maandelijks plaatsvond. Maar het bekendste is toch wel het verhaal van Anna Jarvis (1864-1948) uit Amerika, die na het overlijden van haar moeder jarenlang lobbyde voor een officiële landelijke feestdag om alle moeders te vereren. Dit lukte haar in 1914, toen de eerste Moederdag in Amerika landelijk gevierd werd op de tweede zondag in mei. Moederdag wordt tegenwoordig vaak gezien als een “verplichting”, maar begon dus als een zeer nobel initiatief.

NEDERLAND

Sinds 1922 wordt in Nederland Moederdag gevierd, al is dat pas officieel sinds 1928. In het begin was de datum 20 mei, maar dat veranderde in 1931 naar de tweede zondag in mei. De introductie van Moederdag had een zuivere commerciële reden: De Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde zagen hierin een uitstekende kans om de verkoop van bloemen een boost te geven. Dit idee werd opgepikt door de banketbakkers, waardoor tot de Tweede Wereldoorlog taart en bloemen de traditionele cadeaus waren om aan je moeder te geven. Dit veranderde in de jaren vijftig, toen huishoudelijk apparaten in populariteit toenamen. Vanaf de jaren vijftig nam het aanbod gestaag op naar alle opties die we vandaag de dag hebben.

POPULAIRE CADEAUS

Populaire cadeaus zijn bloemen, een lekker parfum, cosmetica, chocolade, kaarsen, een cadeaubon, een dagje Spa, een plant of een gepersonaliseerd cadeau (zelfgemaakt of zelf gekocht 😉 ).

Hartje aan lijn

Weet jij al wat je gaat geven?


Wat vond je van deze blog? Laat het me weten in de comments.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.