Traditie van lekker eten

Gepubliceerd op 15 december 2023 om 16:00

Als ik dit zo schrijf, gaan je eerste gedachten mogelijk uit naar de kerstdagen. Het duurt tenslotte nog maar ruim een week en dan is het weer zover. En vandaag de dag lijkt het (bijna altijd) vanzelfsprekend dat je de kerstdagen vrij bent en deze dag doorbrengt met familie en/of vrienden waarbij de heerlijkste etenswaren op tafel staan. Vaak krijg je rond deze tijd ook een kerstpakket vanuit je werkgever, om je te bedanken voor je bijdrage en je goede werk het afgelopen jaar.

Streekproducten

Een paar honderd jaar was dit helemaal niet zo vanzelfsprekend. Pas in de 19e eeuw mochten boerenknechten en dienstmeisjes inwonend bij de boer op 2e kerstdag naar huis om kerst te vieren met familie. Op die dag kregen ze vaak een rijkelijk gevuld voedselpakket mee, zodat ze het tijdens de kerst van een echt feestmaal konden genieten. Het voedselpakket bestond vaak uit een combinatie van producten van de boerderij en streekproducten.


NA DE BOEREN, OOK DE AMBACHTSLIEDEN

Na de boeren, besloten ook de ambachtslieden hun werknemers te bedanken voor het werk van het voorgaande jaar, waarna steeds meer werknemers dit initiatief overnamen. Een nieuwe traditie was geboren! Vandaag de dag is het kerstpakket in de basis nog steeds dat pakket met luxe voedingsproducten, maar steeds vaker zien we ook andere varianten. 

Steeds meer keus

Zoals het online kunnen uitkiezen van een product naar keuze, de mogelijkheid tot het uitkiezen van producten op een kerstmarkt voor een bepaald bedrag, de cadeaubon of de gift aan het goede doel. Ook wordt het belangrijker iets te geven wat dient tot na de kerstdagen. Een kerstpakket dienst in deze tijd vaak beide doelen: én wat lekkers voor tijdens de kerst én een blijvend geschenk. Dit blijvend geschenk kan allerlei vormen aannemen; van vuurkorf en bbq-tang tot parfum en verzorgingspakket. Of de mogelijkheid tot het kiezen van een ervaring of activiteit. Eigenlijk is niks meer te gek vandaag de dag. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. En ja, dat is leuk. Voor ieder wat wils, zou je denken.  

Less is more

En toch… Toch vind ik het jammer. Want laten we eerlijk zijn, soms is veel keus hebben niet fijn. Of ja, ik vind dat persoonlijk helemaal niet fijn. Voor mij is het wat betreft keuzemogelijkheden echt: less is more. Ik mis de oude kerstpakketten, boordevol ragoutjes, kaasjes, toastjes, een theetje,  een dekentje, enkele glazen of nog wat meer van dat soort voor de hand liggende dingen. Verras me maar gewoon. Want laten we wel wezen, met dat zelf uitkiezen vind ik niks eigenlijk echt leuk. Ik betrap mezelf ook op dat ik ga denken in de trant van: wat heb ik nodig? Wat is nuttig? En dan kom ik tot de conclusie dat ik alles al heb.. Luxe probleem, i know..

Vervolgens kies ik iets wat ik semi-nodig heb. En gebruik dat vervolgens nooit. Geen idee hoeveel ik al van dat soort ‘semi-nuttige kerstpakketten’ ik al in de kast heb staan (te veel waarschijnlijk).


PERSOONLIJK 

Beter is het denk ik een leuk pakketje samen te laten stellen door iemand die er verstand van heeft. En laat ik nou toevallig verstand hebben van geur! En daarom heb ik toevallig deze week een compleet geur-kerstpakketje samengesteld met een facebar, een bodybar, een shampoobar, een shampoobarzakje, een scrub voor onder de douche, een gipsen geursteen, een eucalyptusolie, een roll-on deodorant, een verzorgende hand crème en een beautytasje. Een lekker compleet pakket voor de volledige verzorging van huid en haar. 

Ik vind het bijna jammer dat ik hem samengesteld en niet zelf heb gekregen, hahaha. Ik zou het namelijk supertof vinden als iemand voor mij zo’n pakketje persoonlijk zou samenstellen. Geen pakket zoals iedereen, als de grote massa, allemaal hetzelfde. Nee, persoonlijk samengesteld. Dan voel je je pas echt gewaardeerd (denk ik).

Anyway, De GeurenTuin is mijn bedrijf en ik ben de enige werknemer, dus de kans dat ik zo’n persoonlijk samengesteld verrassingspakketje krijg, acht ik behoorlijk klein. Maar ja, dan maar extra veel genieten van het samenstellen van die pakketjes. Dan heb ik er tenminste vanaf de andere kant plezier van!

Fijne feestdagen en tot volgend jaar.

Liefs Ine  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.