Parfum & de zon

Gepubliceerd op 23 mei 2024 om 13:00

Het is zonnig buiten en je voelt de warmte op je huid. Je voelt je vrolijk en aantrekkelijk. Je kleedt je mooi aan en je gaat qua parfumkeuze voor je favoriete parfum. Deze breng je royaal aan op je hals en je polsen.

Niks mis mee toch? Of wel?


De zon heeft een effect op je parfum. Voor de hand liggend is het feit dat je meer zweet. Hierdoor verdampt je parfum sneller en zul je gedurende de dag misschien wat parfum bij willen spuiten. Het is dus slim om een travelsize van je favoriete parfum met je mee te dragen gedurende de dag (Maak bijvoorbeeld gebruik van een navulbare parfumverstuiver). Maar ook de keuze voor het parfum dat je draagt, hangt af van wel of geen zonneschijn. Doordat je parfum sneller verdampt in de zon, vervliegen de topnoten als eerste (voor meer uitleg over top-, hart- en basisnoten zie Geurnoten en -families) waardoor de hart- en basisnoten eerder tot uiting komen. De topnoten zijn vaak de wat frissere en luchtigere geuren. Wanneer deze vervliegen, blijven de zwaardere noten over. Dit kan tot gevolg hebben dat je je parfum sterker ervaart en mogelijk overweldigend vindt of dat je er zelfs hoofdpijn van krijgt. Kies daarom in een warmer klimaat of tijdens warmere dagen liever voor een lichter of frisser parfum.

Let er daarnaast op dat je je parfum niet op plekken aanbrengt die vol in het zonlicht liggen. Sommige parfums bestaan uit ingrediënten die kunnen reageren op de zonnekracht, met mogelijk verkleuring of zelfs verbranding van de huid tot gevolg. Eenzelfde kan overigens ook gebeuren wanneer je gebruikt maakt van etherische oliën, zoals bijvoorbeeld bij het gebruik van citrusoliën en Bergamotolie. Het is daarom beter om het parfum aan te brengen op plaatsen die niet in het volle zonlicht liggen zoals in je nek net boven de haargrens, achter je oren of in je knieholtes. Een andere optie is om je parfum op je haarborstel te spuiten en het door je haar kammen. Of je kunt het parfum spuiten op je kleding in plaats van op je huid. Belangrijk hierbij is wel dat je dit alleen doet op natuurlijke materialen (met als uitzondering zijde) en dat je hierbij gebruik maakt van enkel parfums zonder kleurstoffen, omdat je anders vlekken kunt krijgen op je kleding.


Dus ja, je kunt zeker een parfum gebruiken op een mooie zonnige dag.

 

Houdt daarbij gewoon rekening met de invloed die de zon kan hebben op je huid én je parfum.


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Wat vond je van deze blog? Laat het me weten in de comments

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.