Geurnoten en -families

Gepubliceerd op 8 september 2022 om 15:00

In mijn vorige Blog beschreef ik hoe het pad van een hobby en een passie voor parfum uitgroeide naar de webwinkel die De GeurenTuin nu is. Die passie voor parfum zat er al vroeg in. Wat zeg ik? Passie voor parfum? Misschien kan ik beter zeggen, een passie voor geur, lekkere geurtjes, zoete geurtjes, bloemige geurtjes, frisse geurtjes, fruitige geurtjes, kruidige geurtjes en houtachtige geurtjes. Zelfs sommige poederige geurtjes vind ik lekker, zij het in mindere mate dan de andere soorten geurtjes. Als ik ze zo opsom begrijp je misschien al wel dat wanneer iemand een bepaalde geur ‘lekker’ vind, dit niks zegt over hoe die geur ruikt. Daarnaast verschillen de geurvoorkeuren per persoon en zoals mijn eigen verhaal al aangeeft, is het niet zo dat een persoon maar één bepaalde geurvoorkeur heeft.

Parfum is namelijk onder te verdelen in verschillende geurfamilies. De manier waarop de geuren worden onderverdeeld is niet overal hetzelfde, maar grof gezegd kun je geuren onderverdelen in vier families:

  • Fris
  • Bloemig
  • Houtachtig
  • Oriëntaals
De Frisse geurfamilie binnen de parfums
De bloemige geurfamilie binnen de parfums
De Houtachtige geurfamilie binnen de parfums
De Oriëntaalse geurfamilie binnen de parfums.

Deze vier families zijn ieder weer onder te verdelen in verschillende subfamilies. Ik zal ze achtereenvolgens bespreken.

Fris

Onder de frisse parfums valt een grote verscheidenheid aan parfums, denk bijvoorbeeld aan aromatisch, aquatisch, citrusachtige, fruitige en groene geuren. Frisse geuren zijn te herkennen aan hun lichte geur en verfrissende gevoel dat ze geven. In deze familie bevinden zich veel verfrissende lente- en zomergeuren maar ook een aantal klassieke en moderne, trendy geuren. Frisse parfums bestaan niet altijd enkel uit frisse noten (uitleg over de top-, hart- en basisnoten leg ik verderop in deze blog uit), maar worden vaak aangevuld met aromatische, houtachtige en kruidige noten.

Bloemig

Bloemige parfums zijn voornamelijk vrouwelijke parfums en ze zijn het meest populair van alle geurfamilies. Dit komt omdat de bloemengeur vaak verbonden is aan bepaalde herinneringen: de eerste dag van de zomer, die bruiloft, dat vakantiegevoel, lentefeesten, noem maar op. Veel voorkomende bloemige geuren bestaan uit noten van jasmijn, pioenroos, lelietje van dalen, magnolia en nog enkele anderen. De bloemige geurfamilie is ook weer onder te verdelen in twee subfamilies, de bloemige geuren en zacht bloemige geuren.

Houtachtig

Warme en weelderige geuren komen voort uit de houtachtige geurfamilie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sandelhout, cederhout, vetiver en agarhout. Maar ook chypre geuren vallen onder de houtachtige geurfamilie. Houtachtige geuren en de chypre (mosachtige) geuren hebben enkele overeenkomsten maar verschillen zeker ook van elkaar. De houtachtige zijn minder bloemig dan de mosachtige. Naast de houtachtige en mosachtige geuren, vallen ook de droge houtachtige geuren onder deze geurfamilie.  

Oriëntaals

Oriëntaalse geuren zijn de meer kruidige, sensuele, warme en weelderige geuren. Ze worden soms ook de koninginnen van de parfumerie genoemd. Ze bevatten vaak tonen van amber, musk, vanille, verschillende edelere houtsoorten, exotische bloemen en -harsen en enkele kruidige geurtonen. Ze worden als intens en bedwelmend ervaren. De oriëntaalse geurfamilie kan onderverdeeld worden in bloemig oriëntaalse geuren, zacht oriëntaalse geuren, oriëntaalse geuren, oriëntaalse hout geuren.

Geurfamilies Federico Mahora (FM)

Federico Mahora (het merk parfum dat De GeurenTuin verkoopt) deelt zijn parfums op in zes geurfamilies: Bloemig, Fougere (varen), Citrus, Oriëntaals, Houtachtig en Chypre. Nieuw hierbinnen zijn de Fougere (welke gekenmerkt wordt door bos, gras en kruidenakkoorden) de Citrus (welke dus valt binnen de Frisse geurfamilie, maar hier onderscheiden wordt als extreem verfrissende citrusfamilie die een naast verfrissing een boost van energie biedt) en de Chypre familie (een geurfamilie die wordt gedomineerd door gedurfde, sterke en stijlvolle geurcomposities zoals houtachtige en kruidachtige aardnoten). De GeurenTuin presenteert de parfums per geurfamilie.

Oke, dus dit waren alle geurfamilies, maar daarmee zijn we er nog niet. Ik heb het hierboven al kort benoemd: Parfums bestaan uit verschillende geurnoten.

Parfumnoten

Noten zijn de verschillende geuren (of geuraccenten) waaruit een parfum bestaat. Naarmate je een parfum een tijdje draagt ‘verandert’ de geur van het parfum. Dit komt doordat de sommige noten langer blijven ruiken dan anderen. Een parfum bestaat uit drie verschillende noten: top-, hart- en basisnoten.

De topnoten zijn de eerste geuren die je ruikt nadat je een parfum aangebracht hebt. Ze zijn bedoeld om de aandacht te trekken, ze bestaan uit de wat kleinere moleculen en ze blijven daardoor vaak maar tien tot dertig minuten hangen. Topnoten zijn vaak fris en licht.

De hartnoten ruik je nadat de topnoten zijn vervlogen. Dit is de ware geur van het parfum en deze geur blijf je vier tot zes uur ruiken. Hartnoten zijn vaak bloemige noten.

De eerste basisnoten ruik je pas twee uur nadat je het parfum hebt opgedaan. Deze geur is wat zwaarder, kruidiger en houtachtig. Deze noten vormen de basis waarop de hartnoten het best tot uiting komen. De basisnoten van parfums zijn bij de meeste parfums hetzelfde. Voorbeelden van basisnoten zijn sandelhout, amber, musk en vanille. De reden dat de meeste parfums dezelfde basisnoten hebben is dat slechts een aantal geurnoten lang genoeg op de huid blijven ruiken om als basis van een parfum te fungeren.

Parfumkeuze

Hoe kies je nu het parfum dat bij je past? De meeste mensen gaan namelijk naar een parfumerie, spuiten de geur op een kartonnen geurstrip en als de geur aanspreekt, wordt deze aangeschaft en mee naar huis genomen. Maar als je een beetje hebt opgelet bij het lezen van deze blog, weet je op dat moment nog helemaal niet of dit parfum daadwerkelijk bij jou of je huid past. Je bent bij zo’n uitgave enkel afgegaan op de topnoten. En dan nog niet eens op je huid, maar op een geurstrip!

Hoe moet het dan wel?

Mijn advies zou zijn om het parfum alvorens te kopen eerst een dag op je huid te dragen. Zo ontdek je niet alleen de topnoten en hartnoten, maar ook de basisnoten. Je weet dan of de geur echt bij je past, of hij lang genoeg aanhoudt en of het parfum niet te overweldigend of juist te licht voor je is. Dit heeft alles te maken met je natuurlijke en individuele huidgeur en -pH. Een parfum kan heerlijk ruiken bij een vriendin maar bij jezelf nauwelijks waar te nemen zijn. Het is dus altijd belangrijk om de volgende quote te onthouden bij het aanschaffen van een parfum:

 

"Try it before you buy it"

 

En daar sluiten we deze tweede blog mee af. Ik hoop dat ik jullie kennis over parfum iets heb kunnen vergroten. Laat me vooral ook weten wat je van deze blog vond door een reactie achter te laten.

 

Tip: Bij De GeurenTuin is het mogelijk een samplepakketje van vijf parfumsamples aan te schaffen om te ervaren welk parfum goed bij jou en je huid past.


Wat vond je van deze blog? Laat het me weten in de comments.

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.