Hoe zit het met...

Gepubliceerd op 13 oktober 2023 om 11:00

De afgelopen jaren wasten en verzorgden we ons lichaam met allerlei verzorgingsproducten zonder ons druk te maken over de ingrediënten van deze verzorgingsproducten. Dát is tegenwoordig wel anders. In reclames vliegen termen als parabenen, sulfaten, sls en siliconen je om de oren. En dan met name wanneer het níet in een product zit. En ik moet eerlijk bekennen dat ik me daar ook schuldig aan maak, omdat ik transparant wil zijn in wat voor soort verzorgingsproducten De GeurenTuin aanbied. Verzorgingsproducten zonder schadelijke ingrediënten.

Dat de genoemde ingrediënten vermeden moeten worden, dat blijkt uit het veelvuldig benoemen, maar waarom is dat zo? Waarom is het beter om parabenen, sulfaten, sls en siliconen te vermijden in je verzorgingsproducten? Dat ga ik jullie nu vertellen. 


PARABENEN

Parabenen zijn de conserveringsmiddelen in onze verzorgingsproducten. Parabenen zorgen dat bacteriën en schimmels gedood worden, waardoor een shampoo of douchegel niet kan bederven en dus lekker lang mee kan gaan. De hoeveelheid waarin parabenen voorkomen in verzorgingsproducten is gelukkig maar klein. Toch wordt geadviseerd ze te mijden, omdat ze in veel van de huidverzorgingsproducten zijn toegevoegd én omdat niet precies bekend is wat de effecten zijn van te veel parabenen-gebruik. Wat wel bekend is, is dat parabenen zo klein zijn dat ze door de huid dringen en dat ze de hormoonhuishouding binnen het lichaam kunnen verstoren. Ook worden parabenen soms in één adem genoemd met borstkanker. Ondanks dat dit (nog) niet wetenschappelijk bewezen is, zou ik toch willen adviseren ze voorlopig zo min mogelijk te gebruiken. In ieder geval tot duidelijk is wat het precieze effect is van het gebruik van parabenen op en in het lichaam.

--> Een verstoorde hormoonhuishouding zou echter ook al reden genoeg kunnen zijn om deze verzorgingsproducten met parabenen in het vervolg te mijden.

Hoe je weet of parabenen in je verzorgingsproduct zitten? Kijk naar de ingrediëntenlijst van je verzorgingsproduct en zoek naar Methylparabenen, Ethylparabenen en Propylparabenen.


SULFATEN/SLS

Sulfaten zijn de stoffen in een shampoo die reinigend werken en die het talg dat de hoofdhuid produceert, verwijderen. Sulfaten, beter bekend als Sodium Lauryl Sulfate (SLS), zorgen dat shampoo goed gaat schuimen. Door dat schuimen kan de gebruiker het makkelijk over het haar verdelen en heeft deze daarnaast het gevoel dat zijn of haar haar goed gereinigd wordt. Dat laatste is echter niet waar. SLS is namelijk een agressief reinigende stof. Zo agressief zelfs dat er motorblokken mee worden gereinigd (zij het in een iets grotere hoeveelheid). Zoiets wil je niet in je haar hebben toch?

Daarnaast verwijdert SLS óók de natuurlijke oliën en vetten van het haar en hoofdhuid. Je haar en hoofdhuid hebben deze oliën en vetten nodig om gezond te blijven en dus is het niet wenselijk dat deze verwijdert worden. 

Wanneer je ook nog eens je haar vaak wast, heeft de hoofdhuid onvoldoende tijd om nieuwe talg aan te maken. Je haar wordt droog en dof, je hoofdhuid droog en geïrriteerd. Met mogelijk de nodige jeuk als gevolg. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Doordat de natuurlijke oliën en vetten verdwenen zijn, kan je hoofdhuid overactief worden. De hoofdhuid gaat dan heel veel talg produceren, waardoor je haar en hoofdhuid juist vettig worden in plaats van droog. Daardoor wil jij je haar nog vaker gaan wassen waardoor meer talg en oliën verwijderd worden, je hoofdhuid gaat meer talg aanmaken enzovoort enzovoort. Voor je het weet ben je beland in een vicieuze cirkel. 

Benieuwd of Sulfaten/SLS in jouw verzorgingsproducten zitten? Dan is het slim om eens in de ingrediëntenlijst van je shampoo te kijken om te zien of 1 of meer van de volgende producten zich in de lijst bevinden.

Ingrediënten die wijzen op het gebruik van sulfaten

  • Alkyl Benzene Sulfonate
  • Ammonium Laureth Sulfate (ALES)
  • Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
  • Ammonium Xylenesulfonate
  • Dioctyl Sodium Sulfosuccinate
  • Ethyl PEG-15 Cocamine sulfate
  • Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
  • Sodium Cocoyl Sarcosinate
  • Sodium Laureth Sulfate/ Sodium Lauryl Ether Sulfate (SLS/SLES)
  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
  • Sodium Lauryl Sulfoacetate/ Sodium Laureth Sulfoacetate (SLSa)
  • TEA- Dodecylbenzenesulfonate
  • TEA Lauryl Sulfate
  • TEA Laureth Sulfate

 SILICONEN

Siliconen zitten met name in shampoo’s, serums, haarmaskers en conditioners. Maar je komt ze ook tegen in haarverstevigende producten zoals haargels, -sprays en -mousses. Siliconen zorgen dat je haren een stralende glans krijgen. Die stralende glans wordt veroorzaakt doordat siliconen een dun laagje om je haar heen leggen. De indruk van een gezonde bos haar wordt hierdoor gewekt. Waarom zeg ik indruk? Omdat siliconen het haar er gezond laten uitzien, maar niks doen qua voeding van het haar. Je haar wordt dus door gebruik van SLS ontdaan van zijn eigen oliën en vetten en vervolgens wordt een klein laagje om je haren gelegd om te zorgen dat je haar er gezond uit ziet, maar dat eigenlijk niet is. Best raar eigenlijk.

Nu is het wel zo dat er zowel plantaardige als synthetische siliconen bestaan. De synthetische zijn schadelijker dan de plantaardige siliconen. De plantaardige zijn namelijk prima te verwijderen door je haar te wassen met water. In de ingrediëntenlijst staan deze siliconen vaak aangegeven als ‘PEG’. De synthetische siliconen daarentegen zijn enkel en alleen te verwijderen bij gebruik van een shampoo met (daar heb je ze weer) sulfaten. En dan nog is het vaak onmogelijk alle siliconen uit je haar te wassen, zodat altijd een klein deel achterblijft. Over deze restjes wordt dan de volgende wasbeurt een nieuwe laag gelegd. Zo wordt de laag rondom je haar steeds dikker en raakt je haar afgesloten van de buitenlucht. Het droogt daardoor uit, kan gevoelig worden en zelfs beschadigen. Belangrijk om dit te voorkomen.

Benieuwd of er siliconen in jouw verzorgingsproducten zitten? Check dan onderstaande ingrediëntenlijst met de meest voorkomende siliconen.

Ingrediënten die wijzen op het gebruik van siliconen

  • Cetearyl Methicone
  • Cetyl Dimenthicone
  • Cyclomethicone
  • Cyclopentasiloxane
  • Dimethicone
  • Dimethiconol
  • Stearyl Dimethicone
  • Amodimethicone(en) & Trideceth-12(en) Cetrimonium Chloride
  • Trimethylsilaylamodimethicone

PEG’s :

  • Dimethicone Copolyol
  • Hydroxypropyl Polysiloxan
  • Lauryl methicone Copolyol

DE POSITIEVE KANTEN

Niet alles is slecht rondom sulfaten en siliconen. Vooral wanneer je veelvuldig gebruik maakt van producten om je haar te stijlen, heb je sulfaten nodig om deze producten uit je haar te verwijderen. Te veel ‘gel’-resten maken je haar zwaar en onhandelbaar. Het wordt daardoor steeds moeilijker je haar in model te brengen. Goed verwijderen is dus essentieel, en dat is waar sulfaten goed in zijn. 

Siliconen leggen dat laagje om je haar waardoor bij veelvuldig routine gebruik van een föhn, ze je haar kunnen beschermen tegen de hitte die bij het föhnen vrijkomt. Gezegd wordt echter wel, dat verzorgingsproducten met siliconen alleen bij routineus gebruik van een föhn zijn aan te raden. Wanneer incidenteel de föhn erbij wordt gepakt, wegen de voordelen niet op tegen de nadelen.


EN DUS...

Is je haar droog en dof, heb je een jeukende hoofdhuid of word je haar juist snel vettig? Dan is dit een goed moment om over te stappen naar een shampoo zonder Sulfaten/SLS, parabenen en siliconen. Wil je ook andere verzorgingsproducten vervangen? Kijk dan eens bij onze uitgebreide (Shampoo) Bars Collectie. Met een 'Bar' ben je en lief voor je huid én je haar, en kies je daarnaast voor een milieuvriendelijk, cruelty free en plastic vrij product. Win - Win, als je het mij vraagt 😉.

Liefs Ine


Rating: 0 sterren
0 stemmen

Wat vond je van deze blog? Laat het me weten in de comments

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.